Wat is EDT,

wat doet

EDT Maastricht

en voor wie?

 

Officieel: EDT Maastricht is een officieel WTZa-toegelaten (per 12-1-2024) en geregistreerde (AGB-code: 73733121) instelling voor specialistische geestelijke gezondheidszorg (voorheen: tweedelijns ggz). Tevoren waren we sinds 2006 een officieel toegelaten ggz-instelling conform de WTZi, de voorganger van de huidige WTZa.

Sinds 19 maart 2008 is EDT Maastricht voor behandelingen aan volwassenen HKZ-gecertificeerd. Sinds 22 maart 2018 is dat volgens het "HKZ Certificatieschema Kleine Organisaties: 2010", en sinds 18 april 2023 volgens het "HKZ Norm Kleine Organisaties: 2021". En sinds 15 november 2016 hebben wij bovendien een goedgekeurd kwaliteitsstatuut. Het is maar dat u het weet....

Wat? "EDT" staat voor experiential dynamic therapy (ervaringsgerichte dynamische therapie; tot 2006 werd ook de naam 'short-term dynamic psychotherapy' gebruikt). Dit is een groep van psychotherapeutische werkvormen die sinds de jaren '80 zijn ontwikkeld als een elegante integratie tussen psychoanalytische en client-centered therapie. Deze methoden gelden qua effectiviteit als zeer 'concurrerend' voor cognitieve therapie. De effecten van deze behandelvormen zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en gedocumenteerd. Lees er meer over op de sites van de IEDTA en van de VKDP. Lees ook onze visie op de marktwerking die tegenwoordig binnen de gezondheidszorg het geval is, en wat wij daaraan menen te kunnen bijdragen.

Deze methoden maken het mogelijk om intensief met mensen te werken in een relatief kort tijdsbestek. Het probleem-instandhoudende gedrag van de cliŽnt wordt zichtbaar en voelbaar gemaakt, en gezamenlijk onderzocht op basis van concrete ervaringen. Dit is vooral nuttig voor die klacht-categorieŽn die 'in de aard van het beestje' lijken te zitten en waarmee men zich vergroeid (ťn klemgezet) voelt.

Wij bieden ambachtelijk uitgevoerde psychotherapeutische behandelingen. EDT Maastricht beschikt tevens over het gebruikelijke scala aan overige behandelmethoden, dan wel verwijzen wij naar andere zorgaanbieders wanneer dat geÔndiceerd is. Ook biedt EDT Maastricht (alleen in Amsterdam) dans- en bewegingstherapie, waarin gewerkt wordt op basis van lichaamsbeleving en in beweging ervaren emoties.

Voor wie? Voor volwassenen (18 t/m 64) met persoonlijkheidsproblematiek, (zwaardere) depressies en overige psychische problemen, met uitzondering van:

Voor wie niet? wij behandelen niet: verslavingsproblematiek, angststoornissen (in het bijzonder wanneer er verwacht mag worden dat cognitieve gedragstherapie beter geschikt is), verstandelijke dysfuncties, adhd, (huiselijk) geweld, arbeidsproblematiek, situaties met (bij aanmelding) een acute crisis. Kinderen en jeugd behandelen wij niet meer sinds 2014.

Wat niet? EDT Maastricht biedt geen schema-therapie of cognitieve gedragstherapie. Als u specifiek daarnaar op zoek bent, dan niet bij ons.